2024


Onsdagen den 7 februari 2024, klockan 13:00

Fredrik Henrik af Chapman och Horatio Hornblower

Lunch kl. 12:00 - Gulaschsoppa med senapsyoghurt och nybakat bröd. Kostnad 80 kr.

Rolf Ahlström som är medlem och styrelseledamot i Svenska Horatio Hornblower-sällskapet berättade och tog oss med ut på haven för att bevittna de engelska och franska flottornas fascinerande kamp om herraväldet till sjöss i slutet av 1700-talet. Vi träffades på vårt "stamlokus" Katarina sjöfartsklubb, Glasbruksgatan 2, Stockholm.

För mer information om Hornblowersällskapet, se länken: https://csforester.worldpress.com


Torsdagen den 14 mars 2024, klockan 12:00

Årsstämma 2024

Årsstämman hölls i Sjöhistoriska museets hörsal, Ragnar Östberg-salen. Årsavgiften för 2025 blir oförändrad, 200 kronor för enskild medlem, 250 kronor för makar/sambor gemensamt.  Information om vilka som invaldes till styrelsen finner du under fliken "Styrelse och stadgar". Det finns plats för fler i vår styrelse framöver så skriv till info@chapmansallskapet.com om du skulle vilja delta i vårt arbete - eller om du har frågor kring vår - eller Fredrik Henrik af Chapmans verksamhet! 

Torsdagen den 14 mars 2024, klockan 13:00

Klassiska träbåtar och båtvarv

Direkt efter årsstämman höll styrelseledamoten Bengt Palmbäck en initierad betraktelse över klassiska träbåtar (en och annan stålbåt ingick!) och båtvarv, rikt illustrerad med såväl egna bilder som material från Motor Yacht Societys (MYS) arkiv. Bengt är ovanligt lämpad för detta uppdrag eftersom han i många år ägt och flitigt brukat S/Y Flush, vars vackra siluett ni ser nedan.
Foto: Bengt Palmbäck



Fredagen den 26 april 2024

Heldagsutflykt till Södra Fladens våtmark på Utö

Av notiser i tidningarna har framgått att enstaka miljöaktivister har börjat fundera på om det inte finns bättre sätt att värna om naturen än att förarga sina medmänniskor med att gå och dra på allmän väg eller att smeta gröt på en tavla. – Till exempel att ta sig för med att bygga en våtmark.

Dessa, och alla andra som är intresserade, rekommenderas ett besök på Utö och en rundvandring med Robert Cederlund, en eldsjäl som lämnat sitt yrke för att på heltid ägna sig åt att rena Östersjön.

Det är ett stort jobb, men man måste ju börja någonstans och varför då inte på Utö. Tillsammans med några likasinnade har han grundat Initiativ Utö (www.initiativuto.se) som inte bara byggt våtmarker utan även, tillsammans med KTH och Stockholms Universitet, skapat ett centrum för forskning om utveckling av våtmarker.

Vi var en liten skara Chapmanvänner som fick en verkligt spännande promenad i en av de fyra våtmarkerna som anlagts på Utö, och där vi på ort och ställe kunde se hur tillflödet av vatten från naturen leds in i en våtmark där medföljande näringsämnen, som inte hör hemma i Östersjön, avlagras och kan återföras till att göda marken, samtidigt som rovfiskar som gädda och abborre får en lugn plats att föröka sig på. Det är inte så lätt att föröka sig om det kommer någon in i sängkammaren var fjortonde dag och skrapar rent med en bottentrål, som de av en handfallen jordbruksminister sanktionerade jättetrålarna gör.

Det var en fin uppvisning i praktisk naturvård, och vi hade mycket att prata om vid den efterföljande lunchen, där vi trivdes så bra att vi missade färjan och fick fortsätta att ha det bra i väntan på nästa. Då bjöd värdshuset på kaffe och kaka, och vi svarade med att donera en Chapmanbok med inklistrad folder till ett av sällskapsrummen.

Det var en i allo lyckad utflykt och vi tackar Initiativ Utö för att vi som var med kan känna oss både upplysta och upplyfta när vi uppmanar alla Chapmanvänner att sprida information om Initiativ Utö.


Torsdagen den 23 maj 2024 

S/S Björkfjärden 


Torsdagen den 23 maj fick vi en visning av den gamla fina ångbåten Björkfjärden, som numera ägs av Walleniusrederierna. Fartyget håller på att rustas upp till samma fina skick, som när hon sjösattes år 1925. Mycket är redan genomfört, som nya däck och nya tak, och inredningen i salong och matsal är verkligen förstklassig.

Vi var ett femtontal personer, som fick en utomordentlig genomgång av Tomas Blomström från Blomström Teknik AB av allt, som gjorts och som kommer att göras. Tomas har fått i uppdrag av Walleniusrederierna att sköta det tekniska ombord på fartyget.

Fartyget har kvar sin originalmaskin från 1912. Den hade tillverkats för ett annat fartyg, men kom inte till användning, utan hamnade "på lager". Den kom så småningom väl till pass för S/S Björkfjärden. Vi fick också en visning nere i maskinrummet. 

Vi bjöds på kaffe och bullar, dricka och frukt i aktersalongen, medan Tomas berättade om fartyget och dess historia.


Foto: Sinikka Halme

Lördagen den 28 september 2024

Husarö Lotsmuseum och stekt abborre
- en heldagsutflykt


Lördagen den 28 september 2024 besökte ett femtontal medlemmar av Sällskapet Fredrik Henrik af Chapman lotsmuseet på Husarö, utanför Ljusterö i Stockholms skärgård, varefter Bengt Palmbäck, ledamot i sällskapets styrelse, och Birgitta Palmbäck, bjöd på lokalt fångad, stekt abborre med kokt potatis och sommargrönsaker , alkoholfritt öl eller vatten samt kaffe och kaka.

De allra flesta valde att resa hela vägen till/från Husarö med Waxholmsbolaget, för andra passade det bättre att ta bussen till Åsättra brygga på östra Ljusterö och fortsätta därifrån till slutdestinationen med Waxholmsbolaget. Detaljerade reseanvisningar, prisuppgifter, tidtabeller m.m. medföljde inbjudan till utflykten. Det enda deltagarna fick betala för och arrangera på egen hand var resan till och från Husarö!

Sällskapets hösttermin kunde knappast inletts bättre! Den runt tre timmar långa skärgårdsturen med Waxholmsbolaget till Husarö var en upplevelse i sig. Väl framme möttes vi på ångbåtsbryggan av vårt värdpar Birgitta och Bengt och en gassande sol, tvärtemot tidigare prognoser. En kort promenad till Husarö lotsmuseum, där vi bjöds på en faktaspäckad guidning av Anders Magnusson, fritidsboende på Husarö sedan omkring trettiofem år och aktiv i Husarö Lotsmuseum och Hembygdsförening. - Pricken över "i" var abborrlunchen värdparet av praktiska skäl bjöd i ladugården (inga kossor numera), nära spisen - istället för ladan, där det ursprungligen var tänkt att vi skulle samlas efter guidningen! Vår guide Anders Magnusson och hans hustru Maria, som hjälpt värdparet med förberedelser inför lunchen gjorde oss sällskap vid "abborrbordet". Ingen hade väl trott, att det skulle gå att sitta utomhus denna dag - men så blev det, kaffe och bulle intogs på altanen. Tack, Birgitta och Bengt, som organiserade och bjöd på det hela!

Om Husarö lotsmuseum
Det är en cirka tio minuters promenad längs en gångvänlig väg från Husarö brygga till museet. Museet huserar i den Sundströmska lotsgården, där öns siste mästerlots Reinhold Sundström bodde. Gården består av bostadshus, uthus och ekonomibyggnader. I samtliga byggnader finns föremål man använt genom tiderna, i både arbete och fritid. Samlingarna har under åren förvaltats och utökats genom Åke Öhman (1934-2009) – Åke var under sin levnad fastboende lotsättling på ön.


Text/bild: Sinikka Halme


Torsdagen den 17 oktober 2024


Skärgårdsflottans historia

Modell av hemmema ''Styrbjörn'' (1790) från Sjöhistoriska museets samlingar
Modell av hemmema ''Styrbjörn'' (1790) från Sjöhistoriska museets samlingar


Fredrik Henrik af Chapman var en stor vetenskapsman, som betytt mycket för utvecklingen av skeppsbyggarkonsten, inte bara i vårt land. Uppbyggnaden av Skärgårdsflottan och utarbetandet av dess taktik var utan tvekan ett av hans viktigaste bidrag till Sveriges försvar.

Torsdagen den 17 oktober besökte historikern och författaren Ulf Sundberg oss på Katarina Sjöfartsklubb och berättade om detta intressanta avsnitt av den svenska militära historien samt delade med sig av litteraturtips i ämnet!

Vi inledde träffen som vanligt kl. 12:00 med klubbens hemlagade lunch, denna gång en krämig broccolisoppa med ädelost och nybakat bröd.